Vlag Schotland

De vlag van Schotland, ook bekend als Saltire of het Andreaskruis is een van de oudste nationale vlaggen ter wereld. Uiteraard kun je de vlag van Schotland veel zien wapperen in Schotland zelf, de schotten zijn erg trots op de vlag. Schotland is een land welke vooral in het verleden veel soorten clans had en hierdoor ook veel vlaggen. De traditionele blauwe vlag met het witte kruis is echter de nationale trots van de Schotten.

Naast deze officiële vlag kennen ze in Schotland ook nog een andere vlag. Deze vlag word de Royal Standard of the King of Scots genoemd. Deze vlag is eigenlijk een banier van het Schotse wapen en mag alleen gebruikt worden onder strenge restricties. De bijnaam van deze vlag is ook wel Royal Flag of Scotland of Lion Rampant genoemd (goed voor je spreekbeurt). De Lion Rampant is dan ook wel de onofficiële 2e vlag van Schotland welke vooral een verwijzing is naar de Schotse koningen van vroeger. Tegenwoordig valt deze vlag dan ook onder het Britse staatshoofd aangezien Schotland onderdeel is van het Verenigd Koninkrijk.

De Britse vlag zie je natuurlijk ook wel her en der in Schotland wapperen, maar dit is meer uitzondering dan standaard. De vlag van Groot-Brittannië vind je dan ook voornamelijk terug bij de overheidsgebouwen. De Schotten zijn namelijk trots op hun eigen land en het is niet voor niets dat de Schotten ook een eigen dagelijks bestuur hebben en van tijd tot tijd toch nog nadenken over complete onafhankelijkheid.

Schotland
Logo
Shopping cart